U ljetnim mjesecima, visoke temperature ubrzavaju kvarenje hrane, povećavajući rizik od trovanja. Prof. dr. sc. Svjetlana Grgić iz Klinike za infektivne bolesti Univerzitetske kliničke bolnice Mostar ističe da svake godine bilježe porast crijevnih viroza i trovanja hranom.
Simptomi uključuju bol u trbuhu, mučninu, povraćanje, proljev i povišenu temperaturu. Najčešći uzrok trovanja je nepravilno skladištena hrana, poput podgrijane hrane, kremastih kolača i namirnica ostavljenih duže od 2 sata na sobnoj temperaturi.
Stafilokokno trovanje hranom, često ljeti, javlja se 3-6 sati nakon konzumacije pokvarene hrane, s simptomima mučnine i povraćanja. Enterovirusne infekcije najčešće pogađaju djecu, uzrokujući povišenu temperaturu, bolove u trbuhu, proljev i povraćanje.
Liječenje uključuje simptomatsko liječenje, unos tekućine i dijetalni režim. Potražite ljekarsku pomoć u slučaju dehidracije, naročito kod djece i starijih.


