Home » U Bosni i Hercegovini zabilježen porast crijevnih viroza i trovanja hranom

U Bosni i Hercegovini zabilježen porast crijevnih viroza i trovanja hranom

Porast crijevnih viroza i trovanja hranom

Od: Infoval A.
0 komentari

U ljetnim mjesecima, visoke temperature ubrzavaju kvarenje hrane, povećavajući rizik od trovanja. Prof. dr. sc. Svjetlana Grgić iz Klinike za infektivne bolesti Univerzitetske kliničke bolnice Mostar ističe da svake godine bilježe porast crijevnih viroza i trovanja hranom.

Simptomi uključuju bol u trbuhu, mučninu, povraćanje, proljev i povišenu temperaturu. Najčešći uzrok trovanja je nepravilno skladištena hrana, poput podgrijane hrane, kremastih kolača i namirnica ostavljenih duže od 2 sata na sobnoj temperaturi.

Stafilokokno trovanje hranom, često ljeti, javlja se 3-6 sati nakon konzumacije pokvarene hrane, s simptomima mučnine i povraćanja. Enterovirusne infekcije najčešće pogađaju djecu, uzrokujući povišenu temperaturu, bolove u trbuhu, proljev i povraćanje.

Liječenje uključuje simptomatsko liječenje, unos tekućine i dijetalni režim. Potražite ljekarsku pomoć u slučaju dehidracije, naročito kod djece i starijih.

banner

Možda Vas zanima

Ostavite komentar

Infoval je informativni portal i mjesto na kojem možete pročitati svježe i relevantne vijesti. To je osnovni izvor informacija i ideja koje daju smisao svijetu u stalnoj transformaciji. Infoval pokriva razne teme od kulture do poslovanja, nauke do dizajna. Zanimljive teme, pravovrememne vijesti dovode do novih načina razmišljanja i upravo je to put kojim želimo ići. 
Infoval – neka vas dodirne val svježih informacija

Copyright 2024 Infoval Bihać. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.