Prema preporuci Evropske komisije, maksimalna dozvoljena koncentracija sorbinske kiseline u finim pekarskim proizvodima je 2000 mg/kg.
Evropski sistem za sigurnost hrane saopćio je u srijedu da je zabranjeni aditiv pronađen u prehrambenom proizvodu iz BiH. Radi se o sorbinskoj kiselini (E 200), koja je otkrivena u kroasanima s vanilijom namijenjenim hrvatskom tržištu. Pošiljka je uništena na hrvatskoj granici nakon što je analiza otkrila visok sadržaj aditiva: 2465 mg/kg u jednom uzorku i 2618 mg/kg u drugom.
Kroasani iz BiH predstavljali su potencijalni rizik za zdravlje zbog prekoračenja dozvoljene koncentracije sorbinske kiseline, koja se koristi kao konzervans s antimikrobnim djelovanjem. Iako je sorbinska kiselina jedan od najmanje toksičnih konzervanasa, istraživanja sugeriraju da može stvarati potencijalno kancerogene spojeve u kombinaciji s drugim tvarima u probavnom traktu.

