Home » Zabranjena supstanca pronađena u kroasanima iz BiH

Zabranjena supstanca pronađena u kroasanima iz BiH

Potencijalni rizik za zdravlje

Od: Infoval A.
0 komentari

Prema preporuci Evropske komisije, maksimalna dozvoljena koncentracija sorbinske kiseline u finim pekarskim proizvodima je 2000 mg/kg.

Evropski sistem za sigurnost hrane saopćio je u srijedu da je zabranjeni aditiv pronađen u prehrambenom proizvodu iz BiH. Radi se o sorbinskoj kiselini (E 200), koja je otkrivena u kroasanima s vanilijom namijenjenim hrvatskom tržištu. Pošiljka je uništena na hrvatskoj granici nakon što je analiza otkrila visok sadržaj aditiva: 2465 mg/kg u jednom uzorku i 2618 mg/kg u drugom.

Kroasani iz BiH predstavljali su potencijalni rizik za zdravlje zbog prekoračenja dozvoljene koncentracije sorbinske kiseline, koja se koristi kao konzervans s antimikrobnim djelovanjem. Iako je sorbinska kiselina jedan od najmanje toksičnih konzervanasa, istraživanja sugeriraju da može stvarati potencijalno kancerogene spojeve u kombinaciji s drugim tvarima u probavnom traktu.

Možda Vas zanima

Ostavite komentar

Infoval je informativni portal i mjesto na kojem možete pročitati svježe i relevantne vijesti. To je osnovni izvor informacija i ideja koje daju smisao svijetu u stalnoj transformaciji. Infoval pokriva razne teme od kulture do poslovanja, nauke do dizajna. Zanimljive teme, pravovrememne vijesti dovode do novih načina razmišljanja i upravo je to put kojim želimo ići. 
Infoval – neka vas dodirne val svježih informacija

Copyright 2024 Infoval Bihać. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.